Dierenfysiotherapie

DSC01554Mijn naam is Merel Diederen, ik woon in Oss en ben gediplomeerd humaan fysiotherapeut en dierenfysiotherapeut.

In mijn vrije tijd ben ik ook graag met dieren bezig; ik ben actief in de paardensport, maak graag lange boswandelingen met onze Rhodesian Ridgeback en heb een lieve Maine Coon kat.

Voorheen combineerde ik mijn werk als dierfysiotherapeut met een baan in de humane fysiotherapie. Sinds dit jaar ben ik hiermee gestopt, zodat ik me fulltime op het behandelen van dieren kan richten. Daar ligt dan ook mijn passie; elk dier optimaal helpen bij het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Daarin geloof ik erg in een nauwe samenwerking met de dierenarts; teamwork makes the dream work!

(onderstaande deel wat meer uitleg over dierfysiotherapie, weet niet of hier behoefte aan is maar dan kan dat eventueel worden bijgevoegd)

Dierfysiotherapie bij honden en katten is voor veel mensen nog relatief onbekend. Het kan echter een belangrijke rol spelen bij het herstel na operaties of blessures, of het verminderen van fysieke problemen en pijn bij verschillende aandoeningen zoals onder andere artrose. Als je hond kreupel loopt duidt dit bijna altijd op pijn of een beperking in het bewegingsapparaat. Dierfysiotherapie kan er aan bijdragen dat je dier prettig kan bewegen en dat pijnklachten worden verminderd, zowel bij gezelschapshonden als echte sporthonden.

Als dierenfysiotherapeut kunnen we daarnaast dieren preventief onderzoeken. Dit bijvoorbeeld om na te gaan of een dier niet toch ongemerkt (beginnende) klachten heeft. Vooral bij oudere honden kan dit zinvol zijn, of bij jonge honden of sporthonden om fysieke problemen in de toekomst te voorkomen.

Hieronder een overzicht van veel voorkomende fysieke problemen bij honden waarvoor dierfysiotherapie zinvol kan zijn:

– rug en/of hals problematiek
– artrose en ouderdomsklachten
– gewrichtsafwijkingen, zoals OCD/LPA/LPC, patellaluxatie en HD
– afwijkingen in de wervelkolom (bijv. hernia, spondylose)
– spier-, pees- en gewrichtsblessures
– revalidatie na een operatie (bijv. LPA, LPC, kruisbandoperaties, heupoperaties)
– neurologische problemen als verlammingsverschijnselen
– kreupelheden zonder duidelijke oorzaak
– verminderde sportprestaties