Eregalerij

In deze rubriek treft u patiënten aan die op de één of andere manier heel bijzonder voor ons zijn geweest. Het kan zijn dat ze diergeneeskundige geschiedenis hebben geschreven, iets kunnen wat je niet zo vaak ziet of die ons anderszins enorm hebben getroffen. Vele patiënten worden heel lang door ons verzorgd en het is dan logisch dat medewerkers van onze kliniek daar een sterke band mee opbouwen. Dit geldt ook voor sommige cliënten, het samen strijden voor het overleven en beter worden van een dier leidt soms tot zeer waardevolle momenten. Niet alle dieren die hier vermeld staan zijn nog in leven natuurlijk, maar zo leven ze wel een beetje voort en worden ze niet vergeten. Wij hopen dat sommige van deze aangrijpende beschrijvingen eigenaren de moed en steun zullen geven om vol te houden als ze zware tijden met hun huisdier beleven. Deze eregalerij is natuurlijk nooit volledig, en het staat onze cliënten natuurlijk vrij om dieren voor te dragen.

Patiënt van de maand oktober 2018
Tijger

Tijger kwam erg mank thuis aanlopen. Het baasje van Tijger belde daarom de spoeddienst. Eenmaal op de praktijk werd besloten een röntgenfoto te maken. Hieruit bleek dat de heup helemaal uit de kom was. Ook was er te zien dat de heupkommen aan beide kanten te ondiep waren. Hij had dus ook HD (heupdysplasie). De heup was handmatig terug te zetten in de kom, maar niet voor langere tijd. Tijger werd doorgestuurd naar de orthopeed. Bij de orthopeed is er besloten om beiderzijds de heupkommen en koppen te verwijderen. Dat betekent dat de spieren de heupen nu op zijn plaats houden. Inmiddels gaat het erg goed met Tijger en loopt hij al weer voorzichtig een beetje. Succes Tijger met de revalidatie!

20181106_151429

overlaet-1971982764431869403_achterhand_klein-heup_ap-20-10-2018-22_35_42-656
Patiënt van de maand september 2018
Roda

Roda is een hondje met een rugzakje. Ze heeft last van suikerziekte en ze maakt in haar bijnier teveel hormoon aan. Hiervoor krijgt ze continu medicatie en daardoor is ze redelijk stabiel. Nu kreeg ze ook nog last van haar oog en bij de oogspecialist bleek ze een verhoogde oogboldruk (glaucoom) te hebben.
Ondanks de druppels nam de druk alleen maar toe. Ze kon sowieso niets meer zien met dit oogje en volgens de specialist zou ze voortdurend met hoofdpijn rondlopen.
Daarop is besloten het oog te verwijderen, zodat ze pijnvrij zou worden. Heel veel pech al met al. Daarom willen we Roda en haar zeer toegewijde eigenaresse in het zonnetje zetten als patiënt van de maand.

20181002_103056
Patiënt van de maand augustus 2018
Kira

Het baasje van Kira vond dat ze anders was dan normaal. Veel aanhankelijker en met een enorme eetlust. Er bestond een kans dat Kira per ongeluk gedekt was tijdens haar loopsheid. Dit heeft het baasje alleen niet gezien. Nu was het zo dat ze ook opgezette tepels begon te krijgen. We hebben voor de zekerheid een echo gemaakt om te kijken of we misschien al puppy’s in de buik konden zien, dit kan al vanaf een maand na dekking. Op de echo zagen we 3 kloppende hartjes! Later in de dracht, om zeker te zijn of het er echt drie waren, hebben we ook een röntgenfoto gemaakt. Een röntgenfoto kan gemaakt worden vanaf dag 42 na dekking. Hier waren ook weer duidelijk drie puppy’s te zien. Inmiddels is Kira bevallen van haar mooie nest. Moeder en pups maken het goed.

foto pvdm

overlaet-2363334386551889706_abdomen_klein-abdomen_lat_li_zijligging-24-8-2018-11_30_28-921

 

Patiënt van de maand juli 2018
Smiley

Smiley heeft last van een hyperthyroïdie. Dat is een te snel werkende schildklier. De schildklier maakt te veel schildklier hormoon aan. De oorzaak daarvan is meestal een goedaardige vergroting. Bij 80% van de katten die deze aandoening hebben, is de vergroting beiderzijds. Gelukkig voor Smiley hoort hij bij de 20% waarbij het aan slechts 1 kant vergroot is. Smiley kon niet goed tegen de medicijnen die hiervoor bedoeld zijn, dus uiteindelijk besloten voor een andere optie; het operatief verwijderen van de schildklier. Door de vergrote schildklier te verwijderen, pakt de schildklier die niet vergroot is en mocht blijven zitten de functies weer op. Inmiddels gaat het al een stuk beter met Smiley en de wond is al mooi genezen. We hopen dat we de genezing van Smiley kunnen bevorderen door hem te verwennen met de cadeautjes voor de patiënt van de maand!

38041952_1535559703216352_3365674576603250688_n

 

Patiënt van de maand juni 2018
Joep

Joep is een beetje een pechvogel. De meeste katten maken het nooit mee, Joep heeft het nu al 2x meegemaakt (1,5 jaar geleden ook al). Hij had weer wat moeite met plassen. Na een urine onderzoek besloten om een röntgenfoto te maken van de blaas. Op de foto waren kleine steentjes te zien. Deze steentjes kunnen er voor zorgen dat de plasbuis van Joep verstopt raakt, en hij niet meer kan plassen. Daarom genoodzaakt om (nogmaals) dit operatief te verwijderen. Nadat we de steentjes verwijderd hadden, worden ze opgestuurd naar het laboratorium. Het laboratorium onderzoekt welke type stenen dit zijn. Hieruit bleek het om calciumoxalaatstenen te gaan. De oorzaken en de ontwikkeling van calciumoxalaatstenen zijn nog niet volledig bekend. De steenvorming is hoogstwaarschijnlijk een resultaat van de concentraties van calcium en oxalaat in de urine, in combinatie met diverse remmende en bevorderende factoren. Om te voorkomen dat Joep dit in de toekomst vaker gaat krijgen, is het heel erg belangrijk dat Joep veel drinkt. Een drinkfontein kan daar bij helpen. Laten wij nou net Joep patiënt van de maand juni maken, en hem een drinkfontein cadeau doen! Hiermee hopen we dat Joep voldoende blijft drinken, en dat deze operatie niet meer nodig is bij Joep.

Foto JoepBaasje + ANB2 Joep rx tekst Joep met pak

Patiënt van de maand mei 2018
Falco

Onze lieve Falco van 5,5 jaar oud was plots erg ziek geworden. Hij had stevig gebraakt en wat dunnere ontlasting gehad. Ook wilde Falco niet eten. Hij had een prostaat ontsteking en was inmiddels al een beetje uitgedroogd. Daarom is bij ons een dagje in de opname aan het infuus geweest. De baasjes van Falco zijn de hele dag bij hem gebleven. Dat vond hij natuurlijk erg fijn. Helaas wilde Falco nog niet meteen eten, dus is hij een aantal dagen kort op elkaar hier weer geweest. Inmiddels lijkt het weer wat beter te gaan met Falco. We wensen hem heel veel beterschap, hopelijk helpt het cadeautje wat bij de patiënt van de maand met zich meebrengt bij het herstel!
Falco + AnoukFalco 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patiënt van de maand augustus 2017
Lex

Lex is een Appenzeller Sennenhond van bijna 5 maanden. Een lieve, leuke jonge pup die volop bezig is met experimenteren wat wel en niet eetbaar is.
Zo ook 3 weken geleden. Lex was al een aantal dagen niet lekker en aan het braken, had al een sok uitgebraakt, maar hij bleef niet lekker. Tijdens het consult hebben we hem helemaal nagekeken en voor de zekerheid een röntgenfoto gemaakt. Daarop was te zien dat er een obstructie in de darmen zit. Omdat hij een paar dagen hiervoor al een sok heeft uitgebraakt, was het sterke vermoeden dat er mogelijk nog een sok vast zit in zijn darmen.

Lex moest dus onder narcose om een darmoperatie te ondergaan. In zijn dunne darm hebben we een grote sok gevonden en verwijderd. Een behoorlijk heftige operatie voor zo’n kleine pup, maar alles gaat gelukkig uitstekend met hem.

We hopen dat Lex ervan heeft geleerd en roepen hem daarom uit tot ‘Patiënt van de maand’. Zijn eigenaren ontvangen een bomvolle ton vol verassingen!

Veel dank aan Royal Canin en EcupharLex van den Heuvel Rontgenfoto Lex van den Heuvel

 

Patiënt van de maand juli 2017
Edje

Edje is pas 4 maanden oud en werd een maand geleden bij ons aangeboden met veel pijn aan zijn pootje. Hij had thuis een rare bokkensprong gemaakt en liep acuut kreupel. We hebben direct röntgenfoto’s gemaakt en daarop was duidelijk te zien dat er een breuk boven zijn groeischijf zit. Geen gemakkelijke breuk die met een spalk te stabiliseren is, daarom hebben we Edje door moeten sturen naar de specialist die een pin in zijn pootje heeft moeten zetten.
We zijn nu net een maand verder en alles lijkt voorspoedig te verlopen. Edje heeft een beetje moeite met zich rustig te houden, het is ook maar een pupje.
Omdat Edje zich zo ontzettend goed heeft gedragen de afgelopen tijd is hij uitverkozen tot ‘Patiënt van de maand’. Zijn eigenaren ontvangen een bomvolle ton vol verassingen!
Veel dank aan Royal Canin en Ecuphar

Edje van Uden

 

Patiënt van de maand juli 2016
Balbo

Balbo is pas 2 jaar oud, maar heeft al veel pech gehad. Al voor hij 1 jaar werd, moesten al zijn kiezen worden getrokken vanwege ontstekingen in de bek. Gelukkig is dat goed genezen. Vorige maand kwam Balbo echter weer bij ons langs. Hij was buiten op pad geweest en kwam kreupel thuis. Hij kon bijna niet op zijn achterpoten staan. Omdat het erg veel pijn deed, is er onder sedatie een röntgenfoto gemaakt. Hierop was een meervoudige bekkenbreuk te zien! Waarschijnlijk is Balbo aangereden door een auto.

Omdat het een ingewikkelde fractuur was, is Balbo doorgestuurd naar een orthopeed voor behandeling.  Hij is geopereerd en er is een plaat geplaatst. Nu moet hij 6 weken rustig aan doen, zodat het kan genezen.

Om Balbo te helpen bij zijn herstel, is hij verkozen tot patiënt van de maand. Zijn eigenaren ontvangen een bomvolle ton met verrassingen! Veel dank aan Royal Canin, Ecuphar, Novartis en Bayer voor hun bijdrage.IMG_20160714_103202

balbo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patiënt van de maand april 2016
Sissy

Sissy is een oudere Beagle dame met erg veel pech. Zij werd namelijk begin maart gebeten door een andere hond en raakte daarbij ernstig gewond. Ze werd gebeten in haar hals, haar nek en ook in haar bek had ze verwondingen. Met spoed is ze door de dierenambulance naar onze praktijk gebracht. Sissy had erge pijn en was er slecht aan toe.
Zij werd direct gestabiliseerd en aan haar wonden geopereerd. De huid van haar hals was grotendeels ondermijnd, bloedvaten en spieren waren beschadigd. Een tand was door de klap uit de kaak gebroken en ook haar oor was beschadigd. Er werden drains in de wonden gezet om het vocht af te voeren. Natuurlijk kreeg Sissy pijnstilling en antibiotica.
Daarna volgden regelmatige controles van de wonden. De huid van het oor was op enkele plaatsen te veel beschadigd en liet daardoor los. De laag eronder bleek echter wel gezond, zodat het uiteindelijk helemaal dicht zou groeien. De rest van de wonden genas gelukkig goed. We zijn nu ruim 5 weken verder en al die tijd zijn de wonden dagelijks schoon gemaakt en gezalfd. En tot onze grote vreugde kunnen we melden dat Sissy helemaal hersteld is!
Om de pech een klein beetje te verzachten, is Sissy verkozen tot patiënt van de maand en ontvangen haar baasjes een mooie verrassingston boordevol producten! We bedanken Royal Canin, Bayer, Novartis en Ecuphar voor hun gulle bijdrage.

sissi1

 

Patiënt van de maand februari 2016
Bunny

Bunny is een konijn van 5,5 jaar oud en hij kwam begin januari op het spreekuur omdat zijn oplettende eigenaar een vergrote testikel had gezien. Daarnaast had hij een bultje op diezelfde testikel en kwam er een rode massa uit zijn anus. Genoeg reden voor een bezoekje aan de dierenarts.
De vergroting van zijn testikel bleek veroorzaakt door een tumor. De massa uit de anus en het bultje op de testikel waren papillomen. Er werd besloten tot castratie waarbij ook de twee papillomen werden verwijderd. De operatie verliep voorspoedig en in de middag mocht Bunny weer naar huis.
Enkele dagen later kwam Bunny echter terug. Het ging niet goed met hem: hij was slomer, at minder en de wond zag er niet mooi uit. Bij controle bleek dat de huid van het scrotum aan het afsterven was! Direct ingrijpen was noodzakelijk. Bunny werd opnieuw geopereerd en al het ontstoken weefsel werd verwijderd. Tijdens de operatie bleek dat hij waarschijnlijk allergisch heeft gereageerd op het hechtmateriaal. Wat een pech! Bij de hersteloperatie werd daarom ander hechtmateriaal gebruikt om herhaling te voorkomen.
Ook nu werd Bunny erg vlot wakker na de operatie en diezelfde middag mocht hij weer naar huis, ditmaal met antibiotica om de infectie te bestrijden. Zijn herstel heeft lang geduurd. Na 6 weken met een intensieve behandeling is Bunny eindelijk genezen!
Omdat hij zo dapper is geweest, is Bunny gekozen tot patiënt van de maand! Zijn eigenaar krijgt een mooie goodie-bag vol speeltjes en lekkere dingen voor konijnen. Wij danken Royal Canin, Science selective en Zoetis voor hun bijdrage.

bunny