Vlooien

Vlooien zijn op en vooral rond onze huisdieren (en mensen) levende parasieten die veel overlast kunnen veroorzaken. Omdat een groot deel van het vlooienleven zich rondom uw dier afspeelt is er een grote kans dat u geen vlooien op het dier ziet. Bij goede observatie vallen echter wel de zwart-bruine korreltjes op, hetgeen vlooienuitwerpselen zijn.

Vlooien zuigen bloed bij hun gastheer en kunnen, als ze in grote aantallen voorkomen bij kittens en puppies kunnen ze bloedarmoede doen ontstaan. Bovendien is de vlo overbrenger van de lintworm, welke te zien is als een rijstekorrel- groot wit vormsel in de ontlasting of in de vacht rond de anus.

Andere verschijnselen die passen bij een vlooienprobleem zijn::

–         jeuk (krabben, bijten, likken) met name bij de staartbasis, in de liezen en aan de buik, waardoor wondjes, korsten en verdikking van de huid ontstaan.

–         Een secundaire bacteriële  huidontsteking.

–         In sommige gevallen wordt het dier allergisch voor vlooienspeeksel, met als gevolg een enorme jeuk na een enkele vlooienbeet. Er is dan sprake van een vlooienallergie. Voor deze aandoening dient in overleg met de dierenarts een speciale behandeling ingesteld te worden.

Een vlooienpaartje kan tot ongeveer 2000 eieren produceren die allemaal in huis terecht komen. De cyclus van een vlo duurt afhankelijk van o.a. omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid 3 weken tot een 1 jaar. Vlooien bestrijden is geen eenvoudige zaak omdat met name het popstadium zeer resistent is voor bestrijdingsmiddelen en in kieren en naden zeer lang levensvatbaar blijft.

Welke dieren krijgen een vlooienallergie?

Waarschijnlijk speelt bij het ontstaan van een vlooienallergie de erfelijke aanleg een belangrijke rol. Daarnaast is ook van belang hoeveel vlooien in de omgeving van het dier aanwezig zijn. Leeftijd speelt geen rol: zowel jonge als oude dieren kunnen een vlooienallergie ontwikkelen. Bij de behandeling van een vlooienallergie is het zeer belangrijk de vlooien voortdurend zo goed mogelijk te bestrijden. Vaak zijn vlooien  namelijk zelden of niet te vinden.

De bestrijding.

De bestrijding dient gericht te zijn op alle aanwezige honden en katten maar moet zich ook uitstrekken tot de omgeving (denk ook aan auto/tuin). Het is daarbij van belang dat de maatregelen tegelijkertijd en herhaald uitgevoerd worden. Een enkele keer het huis behandelen of zo af en toe een druppeltje in de nek is zinloos. Tevens moet u alle huisdieren ontwormen omdat de vlo tussengastheer is van de lintworm!

Voor product informatie kunt u terecht bij onze assistentes.